TREAT YOURSELF - LUXURY CLINIC WITH PREMIUM SERVICE

Test MRT

Informacje o badaniu

Cena: 1980 zł

Czas: 30 minut

Okres rekonwalescencji:

Poziom dyskomfortu:

Czym jest test MRT?

Test MRT – Mediator Release Test – to innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji krwinek białych na poszczególne pokarmy.

To, co jesz jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy „interesuje” się Twoją dietą. Jeśli nie pojawiają się dolegliwości, to oznacza to, że reakcja organizmu jest nieagresywna – mówimy wtedy o tolerancji pokarmowej. Natomiast gdy pojawiają się problemy zdrowotne, to mamy do czynienia z nadmierną reakcją obronną – zapalną ze strony naszego układu odpornościowego. W takich sytuacjach, tolerancyjne zainteresowanie pokarmem zmienia się w agresywną obronę i komórki układu odpornościowego uwalniają mediatory stanu zapalnego, nasila się przewlekły stan zapalny, pojawiają się ataki bólowe, których podłoże jest trudne do zdiagnozowania. Rozwiązaniem jest wykonanie testu MRT. Badanie wykonywane jest metodą cytometrii przepływowej połączonej z udoskonaloną metodą Coultera. Wysoką skuteczność testu MRT, przy diagnozowaniu nadwrażliwości pokarmowych, potwierdziły wyniki próby prowokacji jamy ustnej, testów skórnych i diety eliminacyjnej.

Czym jest nadwrażliwość pokarmowa?

Istotny wpływ na różne przewlekłe dolegliwości (np. astma oskrzelowa, zespół jelita nadwrażliwego, refluks, migreny i inne bóle głowy, wahania masy ciała, fibromialgia, chroniczne zmęczenie, wykwity skórne, atopowe zapalenie skóry, autyzm, ADHD) mają opóźnione reakcje nadwrażliwości (DTH – Delayed Type Hypersensitivity) na składniki diety, czyli nadwrażliwość pokarmowa. Modelowa reakcja alergiczna zachodzi z wyłącznym udziałem immunoglobulin typu E, które należą do przeciwciał układu odpornościowego, oraz z uwolnieniem z uszkodzonych komórek histaminy lub substancji histaminopodobnych. Odkryto, że mechanizmy zależne od tych immunoglobulin (IgE) nie wyjaśniają wielu reakcji na to, czym się odżywiamy. O nadwrażliwości pokarmowej mówimy wtedy, kiedy to, co jesz nadmiernie pobudza do obrony komórki układu odpornościowego i uwalniają się mediatory stanu zapalnego oraz nasila się przewlekły stan zapalny. Dochodzi do stanów zapalnych jelit, innych narządów oraz różnych tkanek. Dzieje się tak, gdy jesteś nadwrażliwy na jakiś składnik spożywanego produktu. Jeśli zjesz go niewiele, to objawy mogą w ogóle nie wystąpić, gdyż ich nasilenie jest zależne od dawki.

Twój organizm najczęściej nadmiernie reaguje na więcej niż jeden składnik żywności, a objawy zazwyczaj pojawiają się kilka godzin lub nawet dni po spożyciu i bywają niespójne. Dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kluczowa jest przede wszystkim indywidualnie dopasowana, dobra dieta.

Mediatory?

Komórki układu odpornościowego (w krwi krążącej będą to krwinki białe), aktywowane cząsteczkami nietolerowanego pokarmu, produkują i uwalniają cytokiny i inne mediatory, które służą do komunikowania się pomiędzy poszczególnymi komórkami oraz wywoływania określonych reakcji związanych z uruchomieniem procesu zapalnego. Do dzisiaj odkryto już tysiące różnych mediatorów, przez co szukanie winnego jest bezcelowe i bardzo kosztowne. Znaleziono jednak prostszą i tańszą metodę wykrywania poziomu uwalnianych mediatorów. Odkryto, że białe krwinki mają zdolność do zmiany swojej objętości po kontakcie z antygenem, co jest efektem uwalniania przez nie mediatorów i zależy od nasilenia reakcji prozapalnej. Opracowanie metody obiektywnego pomiaru zmian objętości przyczyniło się do stworzenia testu MRT. Test ten określi stopień Twojej wrażliwości na pokarmy oraz dodatki do żywności i pozwoli wyeliminować z diety najbardziej reaktywne produkty.

Lista pokarmów i substancji chemicznych

Pokarmy

  • AMARANTUS
  • ANANAS
  • ARBUZ
  • AWOKADO
  • BAKŁAŻAN
  • BANAN
  • BARANINA
  • BATAT
  • BAZYLIA
  • BROKUŁY
  • BRUKSELKA
  • BRZOSKWINIA
  • BURAK
  • BURAK LIŚCIASTY
  • CEBULA
  • CEBULA SZCZYPIOROWA
  • CHMIEL
  • CIECIERZYCA
  • CUKIER TRZCINOWY
  • CUKINIA
  • CYNAMON
  • CYTRYNA
  • CZEREŚNIA
  • CZOSNEK
  • DAKTYLE
  • DORSZ
  • DROŻDŻE
  • DYNIA
  • DYNIA PIŻMOWA
  • FASOLA BIAŁA
  • FASOLA LIMA
  • FASOLA KIDNEY CZERWONA
  • FASOLA MUNG
  • FASOLA PINTO
  • FASOLKA SZPARAGOWA
  • GAŁKA MUSZKATOŁOWA
  • GORCZYCA
  • GREJPFRUT
  • GRUSZKA
  • GRYKA
  • GROSZEK ZIELONY
  • HALIBUT
  • HERBATA
  • IMBIR
  • INDYK
  • JABŁKO
  • JAGODY
  • JAJKO BIAŁKO
  • JAJKO ŻÓŁTKO
  • JARMUŻ
  • JĘCZMIEŃ
  • JOGURT
  • KAKAO
  • KAPUSTA CHIŃSKA (PAK/BOK CHOY)
  • KARDAMON
  • KALAFIOR
  • KAMUT
  • KAPUSTA
  • KAROB (CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI)
  • KAWA
  • KMIN
  • KOKOS
  • KOLENDRA (NASIONA)
  • KOPER
  • KRAB
  • KREWETKA
  • KUKURYDZA
  • KURCZAK
  • KURKUMA
  • LIMONKA
  • ŁOSOŚ
  • MALINY
  • MAŁŻE
  • MAŁŻE PRZEGRZEBEK
  • MANGO
  • MARCHEW
  • MELON KANTALUPA
  • MELON MIODOWY
  • MIĘTA
  • MIGDAŁ
  • MIÓD
  • MLEKO KOZIE
  • MLEKO KROWIE
  • MORELA
  • NERKOWIEC
  • OGÓREK
  • OLIWKI
  • OREGANO
  • ORKISZ
  • ORZECH LASKOWY
  • ORZECH WŁOSKI
  • ORZECH ZIEMNY
  • OWIES
  • PAPAJA
  • PAPRYKA ŚWIEŻA
  • PIECZARKI
  • PIEPRZ CAYENNE
  • PIETRUSZKA
  • PISTACJA
  • POMARAŃCZA
  • POMIDOR
  • POR
  • PROSO (KASZA JAGLANA)
  • PSTRĄG TĘCZOWY
  • PSZENICA
  • QUINOA (KOMOSA RYŻOWA)
  • ROOIBOS
  • ROZMARYN
  • RYŻ
  • SAŁATA
  • SARNINA
  • SELER
  • SER TOPIONY
  • SER ŻÓŁTY
  • SERWATKA
  • SEZAM
  • SIEMIĘ LNIANE
  • SŁONECZNIK
  • SOCZEWICA
  • SOJA
  • SOLA
  • SUM
  • SYROP KLONOWY
  • SZPARAGI
  • SZPINAK
  • ŚLIWKA
  • TAPIOKA
  • TILAPIA
  • TRUSKAWKA
  • TUŃCZYK
  • TWARÓG/SEREK WIEJSKI
  • WANILIA
  • WIEPRZOWINA
  • WINOGRONA
  • WOŁOWINA
  • ZIEMNIAK
  • ŻURAWINA
  • ŻYTO
  • Chemiczne dodatki do żywności, substancje zawarte w pokarmach naturalnie, leki

  • ACETAMINOFEN
  • ASPARTAM E951
  • AZOTAN POTASU E252
  • AZOTYN POTASU E249
  • BŁĘKIT BRYLANTOWY E133
  • CANDIDA ALBICANS
  • CZERWIEŃ ALLURA E129
  • CZERWIEŃ KOSZENILOWA E124
  • ERYTROZYNA B E127
  • FENYLOETYLOAMINA
  • FRUKTOZA
  • GLUTAMINIAN SODU E622
  • IBUPROFEN
  • INDYGO E132
  • KAPSAICYNA
  • KOFEINA
  • KWAS BENZOESOWY E210-211
  • KWAS SALICYLOWY
  • KWAS SORBOWY E200-202
  • LECYTYNA (SOJOWA) E322
  • PIROSIARCZYN SODU E223
  • POLISORBAT-80 E433
  • SACHARYNA E954
  • SIARCZYN SODU E221
  • SOLANINA
  • TARTRAZYNA E102
  • TYRAMINA
  • ZIELEŃ TRRWAŁA E143
  • ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA E110
  • Co w tym wyjątkowego?

    Dzięki wynikom testu MRT mamy możliwość nie tylko łagodzenia objawów nadwrażliwości pokarmowej, ale przede wszystkim do eliminacji ich przyczyn. Lata obserwacji pomogły stworzyć metodę dopasowaną do specyfiki tych reakcji. Niezwykle często dochodzi bowiem do opóźnionych reakcji nadwrażliwości, a trudno jest samodzielnie wykryć źródło problemu i stosować profilaktykę. Dowiedz się jak Twój organizm reaguje na każdy ze 170 pokarmów i dodatków do żywności. Test MRT to jedyna metoda diagnostyczna zawierająca komponentę ilościową, umożliwiającą określenie intensywności reakcji leukocytów na dany pokarm.

    Tworzony wynik – „Raport Programu LEAP” zawiera również Plan Zarządzania Dietą obejmujący trzy działania:

    • eliminację szkodliwych pokarmów,
    • oczyszczenie organizm z antygenów,
    • propozycję nowego stylu odżywiania z elementami diety naprzemiennej.

    Mała próbka krwi oznacza wielkie zmiany. Wyniki testu zostaną z Tobą omówione i nasz specjalista mgr Magdalena Najbar przedstawi Ci ich interpretację. Dowiesz się, co masz jeść i w jaki sposób, żeby nie pojawiały się nowe nadwrażliwości. Stosując się do zaleceń masz dużą szansę na to, że z czasem niektóre z nietolerowanych obecnie przysmaków będziesz mógł ponownie włączyć do swojej diety.

    Stosowanie Programu LEAP pozwoli Ci uwolnić się od dolegliwości, które kiedyś wydawały się być nieodłączną częścią Twojego życia, dodatkowo będziesz usatysfakcjonowany swoją sylwetką i wyglądem. Tysiące osób w USA i Europie przekonały się o skuteczności tej metody. Dołącz do ich grona.